SAĞLIK 2 Nisan 2016
39b OKUNMA     1424 PAYLAŞIM

Anne Karnındayken Yaptığımız Acayip Şeyler

Anne karnında geçirilen 9 ay sırasında hem beslenip hem de gelişim tamamlanıyor. Üstelik dış dünyadan çok fazla şey alınıyor. Anne karnındayken gözlerimiz bile açıktı oysa ve aslında konuşacağımız dilin belli başlı şeylerini bile içerde öğrendik.

1- rahme işemek, kaka yapmak ve 7 ay boyunca işediğimiz çişi içmek! bu nasıl mümkün oluyor? çünkü çiş, kakanın aksine steril ve azot türevleri gibi dışarı atılması gereken maddeler rahimden atılıyor. kaka ise büyük oranda oluşmuyor, çünkü anneden sadece faydalı besinler sindirilmiş olarak geliyor. yine de belirli oranda meconium diye bir dışkı oluşuyor ama o da steril. kaynak 

2- rahimdeyken nefes almak diye birşey yok çünkü ciğerler gelişmemiş durumda ve amniyon sıvısıyla dolu. bu demek oluyor ki ilk nefesimizi doğdumuz anda alıyoruz!

Suyun içinde gözlerimizi açabilmemiz taa anne karnındayken başlıyor.

3- görme en son gelişen yeteneklerden biri. ancak 3. trimester'da gözler açılıyor ve her ne kadar çok hassas olmasa da güçlü bir ışık kaynağına reaksiyon verebiliyor. mesela annenin güneşlenmesi.

4- 16-25. haftalar arasında tekmelemeye başlaması bebeğin sağlıklı gelişiminin bir göstergesi.

Hayır, çocuk futbolcu falan olmayacak. Yeter.

5- bebekler anadillerini ses yoluyla öğrenmeye anne karnında başlıyor. bu çok ilginç bir nokta çünkü yetişkinler için yabancı dil öğrenirken kelimeleri ve kuralları öğrenmek kolay ama dilin ritmini ve melodisini benimsemek, o dille doğal bir uyum kurmak belki sadece anne karnında mümkün. ayrıca insan sesine reaksiyon sadece anne sesi için geçerli.

6- bebekler annelerini kokusundan tanıyabiliyorlar. bu yüzden yeni doğum yapmış annelere bebeğin uyum sağlayabilmesi için ilk emzirmeye kadar yıkanmaması tavsiye edilebiliyor. 

7- annenin hamilelik sırasında yediği yiyeceklerin çeşitli olması bebeğin ilerde farklı yemekleri ve tatları denemeye daha açık olmasını sağlayabiliyor.