FUTBOL 20 Temmuz 2023
36,6b OKUNMA     305 PAYLAŞIM

Arda Güler'in Real Madrid'e Gitmesi, Kariyeri İçin Büyük Bir Hata mı?

Fenerbahçeli bir futbol severin kişisel yorumunu, ellemeden takdirinize sunuyoruz.
Fotoğraf: Twitter @realmadrid

arda güler... kariyer tercihi olarak çok riskli bir tercih yapan ve (bence) büyük bir hata yapan genç potansiyel. neden hata?

1. real madrid bir genç oyuncunun seçebileceği en ters kulüplerden birisi

son günlerde hep "real madrid genç oyuncu transfer ediyor", "real madrid değişti", "real madrid arda'yı yetiştirecek" gibi laflar dönüyor. yanlış. real madrid kimseyi yetiştirmez, o ortamda sağ kalabilenler real madrid oyuncusu olur. son 10 sezondur da yıldız almadıkları, hep genç oyuncu aldıkları söylenip hep 25 yaş altı transfer yapmalarından ötürü genç oyuncu transferi yaptıkları söyleniyor. yanlış. genç oyuncu kavramı 18'e düşüp 20-22 yaş arası oyuncular artık rotasyon parçası olduğu için size 20-25 arası genç gibi geliyor ama yanılgı var. real madrid'in son 10 senesine bakalım isterseniz.

james rodriguez: ancelotti'li muhteşem bir ilk sezonun ardından (46 maç 17 gol 18 asist) yitip gitti. geldiğinde 23 yaşındaydı, real madrid'e ilk sezon haricinde bir şey veremedi çünkü real madrid hiçbir zaman yardımcı olmadı. ancelotti sonrası kendisini hiçbir şekilde düşünmeyen hocaların gelmesiyle (zidane, benitez) kayıplara karıştı. kariyeri inişteyken bile iyi performans gösterdiği iki sezonda da kendisini isteyen hoca olan ancelotti'nin kollarındaydı (everton-20/21-26 maç 6 gol 9 asist, bayern münih-17/18-39 maç 8 gol 14 asist). real madrid kendisinin gelişimini düşünseydi james kronikleşen sakatlıklarına rağmen bugün sadece muslera'ya attığı golle anılmayan bir oyuncuydu.

isco alarcon: 2013'te geldi. transferin son günü mesut yollanıp önü açılsa da sonraki sezonlarda hep önü kapandı, james rodriguez, toni kroos gibi isimler denendi, asla 8 numara veya kanat olmamasına rağmen oralarda denendi çünkü takım kroos ve modric'le iskeletini buldu. en son okeye dönüyordu.

reinier: 30 milyon euroya geldi. şu an bitik durumda.

brahim diaz: 18/19 sezonunun ocak ayında manchester city'den real madrid'e 20 milyon euroya transfer edildi. 4.5 yılda real madrid formasını giydiği dakika sayısı 599. "arda'ya yatırım yapıyorlar" diyenler diaz'ı ciddi manada düşünmeliler, çocuk 3 senesini milano'da geçirdi.

dani ceballos: real betis'teyken isco sonrasındaki en büyük ispanyol yetenekti. daha geçen hafta sözleşmesi yenilendiğinde herkes "bu adam duruyor muydu?" kafasındaydı.

asier illaramendi: en beter örneklerden. 23 yaşında 32 milyon euro karşılığında xabi alonso'nun veliahtı olması için real sociedad'dan getirildi. kürkçü dükkanı misali 2 yıl sonra geri döndü.

en kötü örnekleri saydık, biraz da herkesin övdüğü örnekleri sayalım

martin ödegaard: en popüler örnek. ödegaard kariyerini vitesse'ye giderek ateşten aldı. 2016'da madrid'e geldiğinde norveçli messi'ydi. vitesse'ye gittiğinde herkes bitti diyordu, dipten kurtardı kariyerini.

theo hernandez: real madrid atletico madrid'e 2017'de 24 milyon euro saydı. real madrid'den milan'a gittiğinde umut kesilmişti, milan'da kariyerini kurtarıp dünyanın en iyi sol beki oldu.

achraf hakimi: carvajal'in yedeğiydi, zidane hatta gitti, lucas vasquez'i önüne geçirdi. borussia dortmund'da geçirdiği 2 sezonla dünyanın en iyi sağ bekleri arasına girip inter'e geçti, inter'de de devam ettirdiği çıkışla dünyanın en iyi sağ beki oldu.

vinicius junior: 3 sene hiçbir şey yapamadı madrid'de. ancelotti'nin başa gelmesiyle kariyeri kurtuldu.

rodrygo: vinicius'un beteri. galatasaray'a karşı şampiyonlar ligi'nde hattrick yapan en genç oyuncu olmasa bileti 2 sene önce kesilmişti. kendisinin kariyeri ederson'un hatalarıyla değişti, o günden beri real madrid as oyuncusu.

federico valverde: tam bir dış kulvardan atak yapan atlet. 18 yaşında 5 milyon euro karşılığında real madrid'e getirildi. beklentisiz şekilde 1 sezon castilla'da, 1 sezon deportivo'da oynadı. hiçbir beklenti olmadığı için gelişimini yavaş yavaş tamamladı ve 22 yaşından beri bu takımın parçası oldu, beklentilerin de ötesine geçerek dünyanın sayılı 8 numaralarından biri oldu.

marco asensio: başka bir dış kulvar atleti. büyük real madrid taraftarı olan rafael nadal tarafından florentino perez'e "başkanım bu çocuğu al" şekliyle önerildi ve 3 milyon euro karşılığında mallorca'dan getirildi, gelişimine 1 yıl kiralık gittiği espanyol'da (2015/16-34 maç 4 gol 13 asist) devam etti. gene beklenti olmayan bir isimdi ve çapraz bağ koparmasa aynen devam edebilecek bir oyuncuydu.

carlos casemiro: 21 yaşında sao paulo'dan 6 milyon euro karşılığında getirildi, gelirken sao paulo'da as oyuncuydu. real madrid'de as oyuncu olduğunda yarım yıl castilla, 1 yıl real madrid yedekliği ve 1 yıl porto'da as oyuncu olma tecrübeleri geçirmişti. gene beklentisiz olmadan pişen bir isim daha.

edouardo camavinga: transfer şekliyle arda'ya en fazla benzeyen isim, sözleşmesinin sona ermesine 1 yıl kala transferin son günü 31 milyon euro karşılığında real madrid'e getirildi. kendisi gelmeden evvel 2 senedir rennes'de as oyuncuydu ve şampiyonlar ligi'nde oynamıştı. ama en önemli kısım şu, real madrid camavinga'nın gelişimini baltaladı. camavinga'dan beklenilenler ideal bir box to box olmasıydı. real madrid'de ise ferland mendy sakatlandığında fiziksel özellikleri sayesinde sol beke çekilmeye başlandı. anlayacağınız bizdeki lincoln henrique veya ferdi kadıoğlu neyse onu yaşadı son iki sezonda. rotasından bambaşka bir yere evrilmek üzere.

ve son olarak kategori dışı olup da iyi örnek olarak verilenler

aurelien tchouameni: geldiğinde dünya şampiyonu fransa milli takımı'nın 6 numarası olarak tam 80 milyon euro karşılığında getirildi. kendisi zaten olmuştu.

jude bellingham: 103 milyon euro verildi, borussia dortmund'daki ikinci senesinden beri dünyanın sayılı orta sahalarından.

eder militao: 21 yaşında dünyanın sayılı stoperlerinden biri olarak 50 milyon euro karşılığında porto'dan getirildi.

mateo kovacic: inter kaptanı olarak 21 yaşında 38 milyon euroya imza attı. kulübeden çıkamadığı için chelsea'ye koşarak gitti, zidane'ın elinde yedeklikten kurtuldu, kurtulamayanına da isco alarcon diyoruz.

real madrid'in değişti denilen genç oyuncu politikası bu. vinicius junior haricinde beklenti yaratan kimseyi yola getirememelerine rağmen real madrid'in genç oyuncu politikasını öven var. burası luka modric'in 27 yaşında geldiği, ilk senesinde yedek kaldığı, yanlış transfer olarak değerlendirildiği bir kulüptür, modric o sezon manchester united'a old trafford'da gol atamasa gönderilmesi düşünülen bir isimdi. karim benzema'nın ilk sene sallandığı, sneijder, robben gibi isimlerin yetersiz bulunduğu real madrid'e 18 yaşında gelişime açık bir oyuncu olarak gitmek felix baumgartner'in atlayışından farksız. başarılı olunursa çok büyük iş ama olunamazsa? dönüşü çok çok ama çok zor.

Fotoğraf: Twitter @realmadrid

2. real madrid'in orta saha rotasyonu

an itibarıyla toni kroos, modric, bellingham, valverde, diaz, camavinga, ceballos bu rotasyonun parçası. sağ açıkta ise rodrygo ve valverde rotasyonda, mbappe'nin gelme durumu da hala belirsizliğini koruyor, daha buraya arda'nın kanat için gereken tempoya sahip olmadığını yazmadım bile. arda'nın şu rotasyona girmesi imkansızdan hallice bir durum şu an. real madrid istediği yatırımı yapabilir, bu yatırım tutmazsa ihaleyi oyuncuya yıkma huyu olan da bir takım. yukarıda birçok örnek var, hepsi bu paralara gelen isimler neredeyse.

3. ancelotti'nin ayrılığı

ancelotti seneye brezilya milli takımı'nın başına geçecek. real madrid'in hocası kim olacak belli değil ve real madrid'in hiçbir hocası ancelotti gibi yetiştirici olmadı. zidane geri gelirse arda forma hayallerine veda edebilir çünkü zidane dar rotasyon oynayıp başarı hedefleyen bir isim, hiç kimsenin gelişimini önemsemiyor. tek bir örnek vereceğim, zidane döneminde vinicius junior 2.5 sezonda 90 maçta 11 gol 11 asist yapabilirken carlo ancelotti'nin ilk sezonunda 52 maçta 22 gol 20 asist yaptı, 2 sezonda ise bu sayılar 107 maçta 45 gol 41 asist. diğer örneklere değinmeye gerek bile duymuyorum.

4. arda'nın tavırları

daha ilk profesyonel kontratında oynama süresi garantisi, oynama süresine bağlı olarak serbest kalma maddesi ekleten bir çocuk real madrid gibi bir kurtlar sofrasından sağ çıkabilir mi? bu çok büyük bir bilinmez. denilebilir ki çocuk kaliteli, rotasyondaki rakipleri belli, kendi yeteneği belli. bunlar öne sürülebilir olsa da dünyadaki 17 yaşındaki hiçbir genç oyuncu oynama süresi garantisi isteyemez. en baba örneği veriyorum, lionel messi 17 yaşındayken barcelona'da oynadığı süre 238 dakikaydı. rotasyondaki rakibi de ludovic giuly'di ama messi giuly'den katbekat yetenekli olmasına rağmen, kobe bryant'la bizzat ronaldinho tarafından "bu çocuk benden de iyi olacak" girişyle tanıştırılırken bu triplere girmedi. arda ise masaya bu şekilde oturdu. real madrid'de bunlar olmayacak. bellingham birmingham'da formasını emekli ettiren, bayern münih'in 10 yıllık hegamonyasını yıkmak üzere olan bir oyuncu olarak geldi mesela, onunla mücadele edecek. valverde gibi sıfırdan dünyanın sayılı 8 numaralarından biri olan bir isimle, kroos gibi bayern'den kiraya gidip tırmanarak geri gelip üzerine real madrid'de başarılı olan isimle forma mücadelesi verecek. bu derecede bir özgüvenle pazarlık yapabilen bir oyuncu o mücadeleyi kazanamadığı zaman ne olacak? real madrid yaraları sarmaz, güçlüler zayıfları yer real madrid'de. anlayacağınız burnu epey bir sürtülecek ama buna vereceği reaksiyon ne olacak? 17 yaşında fenerbahçe'yle masaya otururken kendi şartlarını dikte edebilen bir oyuncu bunu real madrid'de yapamadığını görünce ne yapacak?

Fotoğraf: Twitter @realmadrid

5. masadaki diğer opsiyonlar

arda'nın kapsına gelebilecek en iyi opsiyonlar gelmiş. barcelona'yı saymıyorum çünkü barcelona da epey kötü bir opsiyon, 87 jenerasyonundan beri birini pişiremediler. iyi opsiyonları konuşacağım.

ajax: genç oyuncu yetiştirme konusunda dünya markası. uzun süre sonra hegamonyaları yıkıldığı için yapılanma kuracaklar ve daha önemlisi çok yüksek ihtimalle şu an arda'nın oynadığı bölgede oynayan muhammed kudus brighton yolcusu. istekli, hırslı, başarılı, yetiştirici bir kulüp ve tam olarak kendisine ihtiyaç duyulacak. bir sonraki adım olarak en doğru kulüplerden olabilirdi.

borussia dortmund: uzun uzun anlatmayacağım. 19 yaşında şampiyonlar ligi grup aşamasını 6 maçta 8 golle bitiren erling haaland bir sonraki adım olarak buraya geldi ve 2.5 senesini burada geçirdi. böyle bir kulüp dortmund, üzerine gene arda'nın mevkidaşı olan jude bellingham'ı kaybetmiş. gene doğrudan kendsine yatırım yapacak olan yetiştirici bir kulüp.

brighton hove albion: en farklı kulüplerden, son 5 senenin en iyi yapılanan kulübü. arda'nın geri çevirmesine en çok üzüldüğüm kulüp belki de. ellerinde oyuncu yetiştirmek için her türlü imkan var çünkü.

premier lig'de kalıcı hale geldiklerinden beri yetiştirdikleri isimler sıralı tam liste

-marc cucurella (dünyanın en pahalı sol beki)

-alexis macallister (dünya kupası şampiyonu-liverpool'un yeni 10 numarası)

-moises caicedo (chelsea'ye 100 milyon poundluk transferi beklenen orta saha)

-robert sanchez (manchester united'a transferi beklenen ispanyol milli kaleci)

-leandro trossard (arsenal)

-yves bissouma (tottenham)

-ben white (arsenal)

bu noktadan sonrakiler henüz transferlerini gerçekleştirmeyenler ve çoğu arda'nın yaş grubundaki isimler

-kaoru mitoma (26 yaşında kanat, eldeki iki "yaşlı" örnekten biri)
-pervis estupinan (25 yaşında sol bek, öbür "yaşlı" örnek de bu)
-bart varburggen (2000'li kaleci, yeni geldi)
-billy gilmour (2001'li orta saha)
-evan ferguson (2004'lü forvet)
-facundo buonanotte (2004'lü orta saha)
-julio enciso (2004'lü orta saha)
-kacper kozlowski (2003'lü orta saha)

ellerinde çekirdek var, iyi hocalar (graham potter, peşine gelen roberto de zerbi) var, acayip bir scout ağı (ekvador'lu estupinan'la caicedo'dan japon mitoma'ya kadar herkesi bulabiliyorlar) var, onlar da olmadı kiraya verebilecekleri inanılmaz bir kulüpleri (union saint gilloise) bile var. belçika'nın union saint gilloise kulübü de bu adamların ve geçen sezon uefa'da çeyrek final oynayıp ligde zirveye yarıştılar. düşünün takımın düzeyi bu. arda buraya gitse gerçekten bambaşka bir oyuncu olabilirdi. yaş olarak takımın elindeki nüveye uygun, uyum sağlaması için yollanacağı takım tamamen ana takımla koordine içerisinde ve yarıştığı alanlarda yarışmacı bir takım.

arda bu kulüpleri seçse çok sağlam bir şekilde 2-3 sene sonra gene real madrid oyuncusu olabilirdi, üstelik bu sefer ilk 11'deki rolü kesin olurdu. ama real madrid fırsatı gelince balıklama atladı ve büyük bir risk aldı. 18 yaşında bir oyuncu olarak bu kadar büyük oynamasını anlayamasam da başarılı olmasını isterim. bu ülkenin yetiştirdiği arda denince akla ilk olarak yardımcı hakemin kafasına krampon atıp barcelona'da göbek büyüten arda gelmemeli. umarım o yola girmez.