SİNEMA 11 Haziran 2019
59,1b OKUNMA     748 PAYLAŞIM

The Hobbit Serisinin Gereksiz Sahneler ve Kusurlar Giderilerek Tek Filme İndirilmiş Hali

Orta Dünya evreninin sıkı hayranları tarafından karışık tepkiler alan The Hobbit üçlemesi, Dustin Lee isimli bir hayran tarafından tek bir uzun filme indirilmiş ve çok da güzel olmuş. Bu editte nelerin eklenip çıkarıldığına bir bakalım.

film üçlemesinin gönüllü bir hayran ekibi tarafından kitaplara uygun şekilde, kitapta yer almayan karakterler ve aksiyon komedisi tadında gereksiz sahneler çıkarılarak, göz yakan "beyaz aydınlatma" sorunu ve çiğ cgi'lar dijital olarak düzeltilerek 4 saat 21 dakikalık tek bir film haline getirilmiş hali için:

jrr tolkien's the hobbit dec 2015


Fan Edit'in fragmanı


hızlandırarak gözden geçirme sonrası izlenimlerim

. the hobbit kitap serisinde olmayan hiçbir sahne yok; erebor prologu ve smaug'un vadişehir saldırısı, sonrasında cücelerin ve thorin'in hikayesi kesilmiş.

. renk paletindeki gereksiz doygunluk ve canlılık dijital olarak düzeltilmiş, "sahte" veya "yapay" görünmüyor artık yüzler ve protez makyajlar.

. "beyaz aydınlatma" sorunu giderilmiş ve sahneler yeni bir filtreyle tekrar elden geçirilmiş, bu da o buram buram yapay çiğlik ve sahte cgi hissini alıp götürüyor.

. immersion inanılmaz derecede artmış çünkü sahneye anlam katan mizahlar haricinde gereksiz komiklik ve şaklabanlıkların hiçbiri yok.

. yeni filtremelerle oluşturulmuş renk paleti, fena halde fellowship of the ring'in o eskilik ve gerçekçilik tadlarını verdi; martin freeman'ın bilbo performansını ne kadar özlediğimi ve bilbo'nun nasıl da "en baba hobbit" olduğunu düşündüğümü anımsadım.

. sahneler arasında doygunluk ve canlılık ayarsızlığı yok, renk uyarlamaları düzgün ayarlanmış; bahar havası vermek için çekim şartlarının orijinalliğini bozan yapay güneş ışıklandırmaları falan tamamen düzeltilmiş.

. frodo ve hikayeye gereksiz dahli yok.

. cücelerin gelişi ve yola çıkışı, aradaki birkaç aptalca sahne dışında tamamen aynı.

. tepelerdeki gece kampı ve balin'in "there is one" anlatımı yok; azanulbizar muharebesi'ni de kesmişler ki savaşın görkemli olması açısından kötü, lore'a uymaması açısından şahane olmuş; tam püritan işi.

. elrond'un süvari müfrezesinin kafileyi orklardan kurtardığı sahne yok, aslında güpegündüz ava çıkan izci orklara dair hiçbir sahne yok. süper.

. extended'dan kesinlikle bulunması iyi olacak, thorin'in ailesindeki delilikten bahseden sahneler eklenmiş.

. uydurma ak divan ve kafilenin ayrıkvadi'den kaçışı sahneleri yok, cüceler tam da olması gerektiği gibi gönül rızasıyla ayrılıyor gibi gösterilmişler.

. taşdevler'in çatışması tamamen çıkarılmış, sadece dağdaki zorlu yolculuk sahneleri bırakılmış.

. bilbo'nun gollum'la olan "karanlıkta bilmeceler" faslı aynen korunmuş ki üçlemenin en iyi sahneleriydi zaten.

. cücelerin goblinköyü'nde kovalandıkları fizik kurallarını alt üst eden ve yüzlerce metre uçuruma düştükleri sahneler yok; son köprüden sonra direk yamaçlara çıkmışlar gibi gösterilmiş, iyi de olmuş.

. azog sadece, goblinköy'deki patırtıdan rahatsız olarak devriye atan bi ork müfrezesinin psikopat komutanı gibi ortaya çıkıyor. saçma sapan thorin'le yüzleşme sahnesi de yok. sonraları da yine, psikopat ork komutanı olarak takılmaya devam ediyor (aklıma helm's deep'te böğürerek hücum emri veren uruk'u getirdi).

. kartallarla uçma sahnesi, ardıçkuşu'nun erebor'a varıp smaug`u uyandırdığı aşırı yapay cgi sahnesi kesilerek direk beorn'un gandalf tarafından kafileye tanıtılışına bağlanmış.

. kafilenin neden bir hırsız aradığını gösteren ve kıvılcımtaşı'nın yedi cüce hanedanı için önemini anlatan bree prologu kesilmiş, bu anlatımlar erebor'daki diyaloglarla veriliyor.

. bilbo'nun tek yüzük'le olan imtihanı ve örümcek kıyımından sonra duyduğu utanç aynen korunmuş, yüzük'ün tekinsizliği direk hissediliyor.

. kafileyi ormanda örümceklerden tauriel kurtarmıyor zira tauriel yok; müfrezenin komutası, ismi verilmeyen legolas'ta. pudralı ve çökmüş legolas'ıysa dijital iyileştirme bile kurtaramamış; hala korkunç, hala tırt.

. legolas gerekenden fazla görülmüyor, ismi verilmeyen orman elfi komutanı rolünde. thranduil'le olan baba oğul sahneleri direk şut. haliyle lego'nun karizma yine tavan.

. aşırı cgi "ormandiyar konakları" bile göze hoş görünür hale gelmiş, bir lorien tadı var.

. erebor prologundan derlenmiş birkaç sahne, thorin'in thranduil'i suçladığı sahneye fon olarak konmuş; lore'da yokken bunu neden kesmediler anlamadım. thranduil'in erebor'da, hem de orduyla ne işi var? olmamış.. tauriel direk kesildiği için thranduil'e rapor verdiği ve legolas hakkında uyarıldığı, kili'yle yakınlık kurduğu ve legolas tarafından kıskanıldığı sahnelerin hiçbiri yok. kendisi sadece fıçı mekanizmasının açılma sesine gelen isimsiz elflerden biriymiş gibi görünüyor (kitapta da erkek mi kadın mı olduğu belirtilmeyen saray muhafızı karakterinin o sahnede belirdiği şekilde). fıçılarla kaçış sahnesinde lore'da olmamasına rağmen bolg'un çeteleriyle su kapısına yaptığı baskın hala duruyor ancak bu, orman elflerinin uğraştığı tipik saldırılardan biriymiş gibi görünüyor; anlamsız fıçı aksiyonları ve tauriel'li sahnelerin hepsi şutlanmış. legolas yüzüklerin efendisi'ndeki elf vakarına olabildiğince yakın üslupta savaşıyor (şov sahneleri çıkarılınca haliyle). elfler legolas'ın tek atışı hariç sınırlarından kaçan orklara müdahale etmiyorlar ki "yalnızca hudutları koruma" anlayışlarına daha uygun bu.

. ele geçirilen ateşperest ork ve sorgu sahnesi direk şut.

. radagast ve dol guldur sahnelerinin hiçbiri yok.

. gölkent'e girerken alfrid'in bard'a salça olduğu anlamsız sahneler yok. alfrid sadece gölkent reisi'nin konağındaki yalaka yardımcı gibi görünüyor (şükürler olsun).

. cücelerin kasabaya sızış sekansları lore'a uygun hale getirilmiş, tuvaletten çıkarak falan değil balık fıçıları bard'ın evinin önünde boşaltılmış gibi görünerek giriyorlar mavnacının kulübesine.

. erebor prologu, vadişehir lordu girion'dan ve windlass'la yaptığı atışlardan bahsedilirken kullanılmış; sahne acayip vurucu olmuş.

. cüceler silah çalarken yakalanıyor, reis'le yüzleşmeye götürülüyor ve bard onlara küsüyor. lore'da böyle değil ama bu kısım dramatizasyon açısından korunmuş.

. gereksiz gölkent sahnelerinin hepsi (bard'ın kehaneti, pazar yerindeki koşuşturmaca, kafilenin eksik yola çıkışı, bolg'un çetesinin ev baskını ve legolas'la bolg çatışması vs) direk çıkartılmış.

. bilbo'nun smaug'la olan sohbet faslı ve ejder etkisi yüzünden çuvallayıp smaug'u gölkent'e yönlendirmesi de aynen korunmuş. gollum'la olan "karanlıkta bilmeceler" kısmından sonra tolkien büyüsünü bize en çok hissettiren ikinci sahneydi zaten bu.

. smaug'u altına bulayarak öldürmek şeklindeki saçma cüce planı tamamen kesilmiş. haliyle erebor kapılarından altın saçarak çıktığı sahne plot hole gibi görünüyor. orijinal versiyonundaki saçmalıklara nazaran kolayca yok sayılabilecek bir "altın smaug" göndermesi olarak saydım ben bunu.

. "i am fire, i am death" dedikten sonra kesilmeyen smaug saldırısı tam olması gereken doyuruculukta görünüyor. kasabanın paniği ve yaşadıkları dehşet hissedilebiliyor. cgi iyileştirmesinin sahneye kattığı ihtişam muazzam.

. bard'ın smaug'u, oğlunu kundak yaparak öldürmesi aynen korunmuş. ekstra sahneler koyarak bard'ı olması gereken "uzunyaylı muhafız komutanı" yapamayacakları için makul bulunabilecek bir değişiklik.

. alfrid sadece bard'ın kuyruğunda dolanan isimsiz yancı gibi görülüyor, the hobbit'in grima'sı yapılmaya çalışılmamış. böylece güç kimdeyse onun yanında olan kaypak imajı o kadar ile bırakılmış.

. ejder hastalığı yüzünden thorin'in bir acayipleşip prenses misali göz süzdüğü sahnelerin çoğu gitmiş. yine de dağın içerisinde bir kimlik bunalımı yaşıyor.

. gandalf'ın rhudaur'daki nazgul kabirlerini ziyaret edişi sahnesi de yok, sadece araya ne yaptığını göstermek için deli gibi at sürdüğü bir dört nala yardırış sahnesi koymuşlar.

. cgi iyileştirmesi en çok elflere yaramış, thranduil falan bilgisayar imajı gibi değil gerçekten canlı bir aktör tarafından canlandırılmış gibi görünüyor (lee pace alınmasın).

. tauriel ve legolas kesildiği için ışınlanarak gidip geldikleri gundabad sahneleri de yok.

. cüceler ve elfler arasındaki extended'a konan efsane savaş sahnesi, kitaba uygun olması açısından direk kesilmiş. tam birbirlerine dalacakken orklar onlara dalıyor. yeryiyenler yok (onlar neydi öyle zaten), orklar direk tepelerin yamacından hücuma geçiyor.
. cgi iyileştirmesi savaş sahnelerine de yaramış; kimin kime daldığı net olarak belli oluyor, gri zırhlar falan birbirine karışmıyor. saçma sahneler direk kesilmiş, komedi aksiyonu değil gerçek savaş izliyorsunuz.

. vadişehir saldırısı; kentin en baştan haritada yanlış ve erebor'a çok yakın konumlandırılması, savaş planlarının da bu hatalı konuma göre şekillendirilmiş olması yüzünden kesilmemiş. bunu sevemedim. sırf bu saçmalık yüzünden erebor kitapta olduğu gibi çepeçevre kuşatılamıyor.

. sırtlarında mancınık taşıyan ve sura kafa atarak gedik açan gereksiz troller yok, devasa çomaklarıyla ortama dalan harry potter'dan kopyalanıp yapıştırılmış devler de yok, arbaletli cüce arabalarıyla girilen çılgınca aksiyonlar da yok (dain hâlâ kafa atıyor tabi, o ayrı).

. birkaç atışta trol indiren, overpowered gölkent okçuları yok; hepsi efendice, olmaları gereken milis toplamalar şeklinde savaşırken gösterilmiş. vadişehir'deki inandırıcılığa aykırı tüm çatışmalar çıkarılmış. gölkentlilere komuta eden bard tam girion soyundan bir komutan gibi karizma görünüyor.

. extended edition'dan bilbo'nun savaşa katıldığı sahneleri aralara montajlamışlar, "son filmde başrolün yeterince görünmemesi" kusuru ortadan kalkmış.

. beyin yakan "altın salonda boğulan cüce" sahnesi yok, thorin olması gerektiği gibi vakarıyla dönüp hücum çağrısı yapıyor.

. erebor cümle kapısına thorin'in çıkışından önce yapılan son ork hücumundaki "tek darbeyle ölen taarruz trolleri" yok. köprü kuran istihkam trolü ve zincirlerle yönetilen sakat trol de yok.

. kuzguntepe'deki gereksiz tauriel ve legolas sahneleri falan hep kesilmiş (kuzguntepe'nin kendisi gereksiz, o ayrı). legolas'ın ne bolg'la dövüşü ne de yerçekimine meydan okuduğu sahneler kalmış, hepsi şut.

. gundabad ordusunun gelişi, önceki savaş sahnelerinden yapılan kesintilerin aksine hiç kesilmeyerek daha uzun ve haliyle olması gereken önemde gösterilmiş. ayrıca gundabad ordusunu dağıtan komutan beorn'muş gibi görünecek şekilde radagast'ı kesip oralara daha fazla beorn aksiyon sahnesi katmışlar. sevdim bunu.

. thranduil ve tauriel arasındaki gereksiz aşk konuşması vs hiçbiri yok. ırklararası aşk da yok haliyle. hatta tauriel hiç yok. böyle olunca gereksiz atraksiyonlara girmeyen ve sadece önemli anlarda görünen thranduil'in karizması elrond'a yakınsamış.

. extended'dan thorin'in cenazesi, kıvılcımtaşı'nın akıbeti ve dain'in dağaltı kralı ilan edildiği sahneler eklenmiş; finali toparlanmış üçlemenin.

. bilbo'nun vedası çok daha manidar olmuş; extended'dan eklenen sahnelerde hüznünün gösterilmesi, kafilenin hayatta kalanlarının onu uğurlaması ve bilbo'nun onları davet etmesiyle.

. istisnasız tüm karakterler, şov işi süprüntü sahneleri çıkarıldığı için daha olmuş görünüyorlar. bilhassa dain, thranduil ve beorn hak ettikleri karizmaya fazlasıyla kavuşmuşlar.

yapımcılar the hobbit isimli tek film halinde bu versiyonu oynatsalar seri daha çok gişe yapardı, film yukarıdaki düzeltmelerle tam benim istediğim "fantastic stealth-action" kıvamına getirilmiş, ben the hobbit'i böyle hatırlamayı kabul ederim. tam indirip arşivlemelik.

iyi ki ciddiye alıp indirmişim :)

gözden kaçanlar için yanıltıcı bilgilendirme olmaması açısından, edisyon ekibinin filmlerde yaptığı değişikliklerin sıralı tam listeleri:

an unexpected journey düzeltmeleri
the desolation of smaug düzeltmeleri
battle of five armies düzeltmeleri

LOTR Serisi Nasıl Oluyor da Görsel Açıdan Kendisinden 12 Yıl Sonra Gelen Hobbit'ten Daha Kaliteli Görünüyor?

Hobbit: Beş Ordunun Savaşı Filmindeki Pek Bilinmeyen Çanakkale Savaşı Göndermesi