Anadolu Efes'te Bu Sezon Kendini Gösteren Sorunların Anlaşılır Bir Açıklaması

Evet, son iki yıldır Efes için "acaba sorun ne?" dedik ve takım iki defa üst üste şampiyon olarak bizi yanılttı ancak bu sezon şampiyonluğun gelmesi daha da düşük bir ihtimal gibi. Bir basketbolsever açıklıyor.
Anadolu Efes'te Bu Sezon Kendini Gösteren Sorunların Anlaşılır Bir Açıklaması
Fotoğraf: Twitter @AnadoluEfesSK

anadolu efes... bana kalırsa dertler belli, bunlara ergin ataman'ın çözümleri ise takımı şoklamış durumda. larkin yokken takım iki ileri bir geri devam etti ancak izleyenler şunu net görüyordu ki larkin döndüğünde düzenin böyle gitmesi mümkün değildi. sahada toplam kullanılan topun yarısını kullanan iki adam (micic ve clyburn) varken larkin ne yapacak, nereye eklemlenecek bunu kestirmek zordu.

takımın bu seneki düzenini larkin'den önce ve larkin'den sonra diye ayırmak lazım

ben de elimden geldiğince bu eksende yazmaya çabalayacağım. shane daha önce de sakatlık yaşayan ve bir süre takımdan ayrı kalan bir oyuncuydu ama bu sekansları micic ve simon birbiri alanına girmeden yöneterek, bobua gibi skorerleri de düzen dışında tutmadan idare edebiliyordu. bu sene larkin'den önceki düzenin sıkıntısı şu oldu, clyburn yıllardır cska'nın hem larkin'i, hem micic'i rolünde. eline top değmeden biten hücum yok, çoğunda da top eline geldikten sonra başka ele değmiyordu. larkin'den önce benzer bir rolle micic ile birlikte tüm topları forse edebildi, buna teknik heyet de pek ses çıkarmadı. micic ise zaten kendi standardında veya bir tık üstünde top kullanabildiği için pek sorun çıkarmadı ama gurme efes izleyicileri çok iyi bilir ki larkin döndüğünde bu düzenin sürmesi mümkün değildi. larkin her ne kadar sıcak oyuncuya alan açmasını bilen bir karakter olsa da, maç başına 35-40 top kullanan iki adamın arkasında sezon boyunca sessizce bekleyecek bir oyuncu değil. bu durumda rollerin yenilenmesi ve takımın şoklanması gerekecekti. şu an efes'te yaşananlar tam anlamıyla bu. bunun getirisi olarak da saha içi yerleşimler kaymış ve top paylaşımı azalmış durumda. efes hücumu tepeden pnr ile başlar ve aynı hücumda 2-3 farklı pnr varyasyonu bile denenirdi. aslında çoğu basketbol takımları artık bu tip hücumlarla oynuyor, yani kimse bu oyunun çağ dışılığından söz edemez. burada verimliliği aşağıya çeken en büyük etken topun dolaşmaması ve takımın sahaya doğru yerleşememesi. micic topu bırakmak istemiyor ve neredeyse tepede tek başına 12-14 saniye topla vakit geçiriyor.

Fotoğraf: Twitter @AnadoluEfesSK

yardım zamanı basketbolun temel defans aksiyonlarında çok önemli bir yere sahip: nereden gelecek, hangi açı ve pozisyondan sağlanacak, ne zaman gelecek?

işte bunu hücum takımı belirleyebilirse muhtemelen boş atış yakalanır, eğer savunma takımı belirlerse de top kaybı veya kaçan bir zor şut olur. bu zamanlama aslında 24 saniyelik hücum süresinin kilididir. micic topla fazla vakit geçirince efes hücumu tek opsiyona kalıyor, bu da savunmanın yapacağı rotasyonu teke indiriyor. yani öncelikle pnr başlangıcında uzunun yüksek show up'ına hücum eden micic hemen akabinde kısa forvetten gelen yardımla karşılanıyor, micic potaya devam ederse tamamen becerisine kalmış bir skor veya kaçan atış oluyor. eğer pas vermek isterse de bu sezon genelde top kaybı, bunun nedeni efes forvetlerinin saha içi yerleşimleri. bakın aşağıdaki linkte mavi çarpı attığım yerlere dikkatle bakmanızı rica edeceğim. geçen yıllardaki efes takımında simon, moerman, singleton, anderson yani kısa ve uzun forvetler bu alanlardan bomboş şutlar atardı. bu sene ise bu alanlardan pek atılan şut yok, çünkü amath ve clyburn bu alanlarda top bekleyecek forvetler değil. clyburn hücum süresini bir pg gibi forse etmek ve sonunda da kendi şut atmak istiyor ama efes düzeni buna alışık değil. maksimum simon gibi tepede pnr üstü uzun forvete pas opsiyonuna veya yine pnr üstü uzuna asiste alışık bir düzen var.


öncelikle efes'in her hücum esnasında buraya forvetlerini sokması lazım ki savunma açısal olarak genişlesin, onlar genişlesin ki tepedeki pnr hücumunun etkinliği artsın. bu etkinlik sayesinde efes 24 saniyede minimum 2 ve hatta birçoğunda 3 farklı seti oynayabilir haldeydi. artık 1 içeride uzun, 4 dışarıda ama tepede birbirine yakın top almaya çalışan oyunculardan kurulu bir takım var ve kısalar tepe pnr'u oynayacak alan bulamıyor.

rakipler efes'e karşı ilk kez adam değişimi savunması yapmıyor, zaten bunu 4 senedir yapıyorlardı

ama bu savunmaya penetre eden guard forvetten gelen yardımı kendi forvetinin dipte boş şut bulmasıyla cezalandırırken artık kötü yerleşim nedeniyle penetreye teşebbüs eden guard duvara çarpıyor ve savunmanın eşleşme zaafiyetini kendi uzunu üstünden oynamaya çalışıyor. burada da uzuna pozisyon alacak süre ve oynayacak alan kalmıyor çünkü zaten ilk hücum 8 saniye kalan falan başladığı için uzun alelacele bir şeyler oynamaya çalışıp dengesiz hücum ediyor. yoksa dunston hariç efes uzunları sırtı dönük rahat pozisyon alırsa etkili oyuncular. ama takımın hücum rotasyonu buna müsait değil.

larkin ile birlikte ergin hoca eski hücum rotasyonlarına dönmek istiyor. bu işleyen bir düzen ve bunu istemekte çok haklı. bu düzeni yaşamış oyuncular takımın içinde çoğunlukla mevcut ama clyburn ve polonara bu düzenin oyuncuları değil. polonara yanlışından erken dönüldü ve yine düzenin adamı alındı ama clyburn vazgeçilecek bir oyuncu değil. onu ikna etmek lazım ancak bu zamana kadar pek ikna olacak gibi görünmedi.