Halkını İspanyol Sömürgecilere Karşı Uyarıp Başarılı Olamayan Şef Hatuey'in Hikayesi

1478-1512 yılları arasında yaşayan kabile şefi Hatuey'in sonu maalesef filmlerdeki gibi mutlu bitmemiş.
Halkını İspanyol Sömürgecilere Karşı Uyarıp Başarılı Olamayan Şef Hatuey'in Hikayesi

1511 yılında diego velazquez adındaki ispanyol bir sömürgeci askerleriyle küba adasını ele geçirmek ve oranın yerli halkı taino'ları kolonize etmek için yola çıkar.

adaya velazquez'den önce 400 kano dolusu adamıyla ulaşan hatuey adındaki bir taino kabile şefi, halkını ispanyollar'dan ne ummaları konusunda uyarmaya çalışır.

halkına altın ve mücevherle dolu bir sepet gösterip, ispanyol sömürgecilerin dayatmaya çalıştığı hristiyanlık hakkında şu konuşmayı yaptığı rivayet edilir:

"ispanyolların taptığı tanrı işte bunlar. bunlar için savaşıyor ve öldürüyor, bunlar için bize zulmediyorlar. bu yüzden onları denize dökmeliyiz. bu tiranlar bize barış ve eşitliği savunan bir tanrıya aşık olduklarını söylüyorlar ama topraklarımızı çalıp bizi köleleştiriyorlar. bize ölümsüz bir ruhtan ve sonsuz mükafatlar ve cezalardan bahsediyorlar ama bizim mallarımızı çalıyor, kadınlarımızı ayartıyor, kızlarımızın ırzına geçiyorlar. bizim yiğitliğimizin yanından bile geçemeyen bu korkaklar, silahlarımızın kıramadığı demir zırhlar ardında saklanıyorlar."

küba'daki diğer taino şefleri hatuey'e pek kulak asmıyor, destek vermiyorlar. yalnızca küçük bir grup ona katılıyor. sayıca az olan kuvvetleriyle gerilla taktiklerine başvurmak zorunda kalan hatuey en az 8 ispanyol sömürgeciyi öldürse ve bir süre bölgeyi onlardan savunmayı başarsa da, sonunda yerel halkın maruz kaldığı işkenceler sonucu verdikleri bilgiler doğrultusunda av köpeklerinin de yardımıyla yakalanıyor.

hatuey 2 şubat 1521'de bugünün bayamo şehri yakınlarındaki yara'da bir kazığa bağlanıp canlı canlı yakılarak öldürülüyor. yakılmadan önce bir rahip ona hristiyanlığa geçmek isteyip istemediğini soruyor ve isa'yı kabul edip cennete gidebileceğini söylüyor. hatuey kısa bir süre düşündükten sonra rahibe ispanyolların cennete gidip gitmediğini soruyor ve rahipten "evet" cevabını alıyor. bunun üzerine hatuey hiç düşünmeden cennete gitmek istemediğini, bunun yerine onların bulunmadığı ve onlar gibi cani insanları görmek zorunda kalmayacağı cehennemi tercih edeceğini söylüyor.


hatuey'in ismi küba'nın camagüey eyaletinin güneyindeki bir şehrin isminde, 1927'den beri üretilen bir bira markasında, malta'da satılan alkolsüz bir malt içecekte ve dominik'te satılan bir krakerde yaşıyor. ayrıca hikayesi 2010'da bolivya'da çekilen ve imdb'de 7.4 puana sahip olan even in the rain adlı filmin de bir parçası.


son olarak çok ünlü bir küba puro markası olan cohiba'nın üstünde gördüğümüz silüet logo da hatuey'in ta kendisi.


kaynak