Uzayda Bir Silahı Ateşlersek Ne Olur?
uzayda silah ateşlense mermi mi ileri gider, silah mı?
kütleyle alakalı olarak mermi ileriye gidecektir. mesela m4 tüfeğini düşünelim. 910 m/s çıkış hızına sahiptir. silahın ağırlığı 3.4 kg ve kurşun kütlesi 4 g'dır. astronotun uzay giysisinin kütlesi yaklaşık 124 kg diyelim ve astronot kütlesinin 70 kg olduğunu varsayalım. daha sonra silahın kütlesi, astronot ve uzay giysisi yaklaşık 197 kg olarak toplayalım.
ateşleme anında tüfeğin 910 m/s çıkış hızını göz önüne aldığımızda; kurşun, 3.6 kg m/s'lik bir momentuma kavuşacaktır. astronot + tabancanın aynı momentuma sahip olması için kütle sebebiyle 18 mm/s'de hareket etmesi gerekmektedir. (4g * 910 m/s/197 kg), bu nedenle astronotun çok düşük bir hızı olacaktır.
merminin kinetik enerjisi 1656 j, (4 g * (910 m/s) ^ 2/2)
astronot ve tabancası 0,02 j kinetik enerjiye sahip olur, yani hemen hemen tüm kinetik enerjiyi kurşun üstlenmiş olacak. astronot da 3 dakikada 1 tur dönecek kadar yörüngesinden şaşar.
kurşun herhangi bir gök cismine çarpmadıkça, sonsuza kadar gidecektir çünkü uzay boşluğunda hava olmadığı için sürtünme kuvveti de olmayacak ve çıkıştaki kinetik enerji korunmuş olacak. ancak bir gezegenin kütleçekimi altındaysanız, kurşunun yörüngeyi takip edip sizi arkadan vurması da mümkün tabii ki hehe. kaynak
ekleme: oksijene takılabilirsiniz bu durumda. mermi dışarıdan bağımsız kapalı kutudur. oksijene ihtiyaç duymaz. aynı şekilde ateşleme iğnesi de yerçekimine ihtiyaç duymaz. yani silah ateşlenebilir. silahın kendi başına ne işi varmış uzayda? astronotu o yüzden ilave ettim. aradaki kütle farkı açılsın diye.
ekleme 2: tabii ki uygun sıcaklık ve basınç altında geçerli bu. çok soğuk olursa mermi ve tabancada kullanılan metal gevrekleşir ve bu da kırılmaya neden olabilir. çok sıcak olduğu zaman da silah, spontane bir şekilde patlayabilir. kaynak